Jeg dyrker mye selv, men noe av det jeg er mest fornøyd med er paprikaen min. Det er ikke den enkleste planten, da den har en del krav til omgivelsen. Men får man lagt til rette for den, så takker den for seg med en stor mengde deilige paprikafrukter. Om man vil få bra avling, så er det viktig å være tidlig ute å så. Jeg pleier å si at januar er siste frist, men nå skal jeg fortelle dere min hemlighet for å lykkes med paprika: Så i november! De er like "morratrøtte" som meg, og trenger litt tid på seg for å bli bra.
Paprikaplanter kommer fra Sør-Amerika. De er varmekjære, og trives best i drivhus her hos oss. Siden det tar lang tid å få store planter, så må de sås tidlig. Jeg sår helst så tidlig som midten av november, men vet at andre sår fast i romjulen. Ikke alle som vil ha plantbordet i stua mellom juletre og ribbe. Men du må ha ekstra lys om du skal så nå. Forresten, det meste av det jeg skriver om paprika gjelder chili også, jeg sår de alltid samtidig. Og om du vil kan du bruke omtrent samme oppskrift på aubergin, bortsett fra at den skal tyvrenses som snortomater.
Såing:
Jeg foretrekker små potter og et frø i hver potte. Bruk enten såjord eller en vanlig blomsterjord. Dytt frøene litt ned i jorden. Legg over plast for å holde på fuktigheten. Sett på et lunt sted. (Stuetemperatur) Etter at det begynner å spire må de under plantelys.
Husk å merke pottene grundig med sortsnavn!
Om frøene tørker ut kan frøbladene få problemer med å komme seg ut.
Pass på at spirene får gode forhold med fuktig luft (dekk med plast, men luft litt), tilstrekkelig vann og godt lys for å unngå strekkningsvekst.
Etter at planten begynner å utvikle det første bladparet (etter frøbladene) begynner jeg å gjødsle med en uttynnet løsning. Min standard løsning er 1ts superba og 1/2 ts kalksalpeter i 4 liter vann. De første ukene bruker jeg bare halvparten av gjødselen. (Eller, jeg lager full blanding, vanner alt annet som trenger gjødselvann og tynner så ut resten før det brukes på småplanter)
Jeg har tenkt en del på å finne et godt økoligisk alternativ på gjødsel. Ute bruker jeg diverse husdyrgjødsel, men inne i stua så er jo ikke de noen høydare. Skal testes ut litt sorter nå i vinter.
Jeg pleier å potte opp første gang når plantene har 2-3 bladpar. De pottes opp etter behov avhengig av hvor tidlig du sår, og hvor god plass du har inne.
Stell av plantene:
Paprikaplantene får bladpar et stykke oppover stammen. Et stykke oppe begynner den å produsere to topper. Om man ikke foretar seg noe vil hver av disse to toppene også dele seg i to, og så videre, til du får en busk full av blader og lite hensiktsmessing vekst.
En plante kan håndtere å produsere paprika på to stammer. Derfor lar jeg den første toppdelingen gå sin gang. Ved neste toppdeling (etter at de to små toppene er ca 5-10 cm) griper jeg inn og "blinder" den svakeste toppen. Dvs. jeg kniper av vekstpunktet. Det er viktig at man ikke kniper for tidlig. Da kan du risikere å skade den toppen du vil beholde. Det er også viktig at planta har en del bladverk.
Den første blomsten planta produserer sitter gjerne i "splitten" mellom de to stammene. Den pleier jeg å plukke vekk. Det gjør at planta bruker kreftene på å vokse videre. (Den videre gangen her gjelder paprika, ikke Chilli) Jeg lar fruktlegmer som sitter nær de to hovedstammene komme. Frukter som sitter lenger ut fra hovedstammene vil jeg helst ikke ha mange av. Om de blir store og tunge kan de knekke en plante eller i hvert fall en gren.
En plante bør ikke utvikle mange frukter på en gang, det vil bremse veksten og gi små frukter. Om man vil la fruktene få farge, så bør det gjøres på maks annenhver frukt. De øvrige bør plukkes grønne. Om man lar mange få farge samtidig stopper også veksten i toppene og blomster "aborteres".
Det hele er en slags balanse mellom mengde blader, blomster, frukter og frukter som får farge.
Ideelt sett vil plantene ha det varmt, har hørt at 27 grader var ideelt, men det er litt mye for de fleste av oss. Jeg har ikke oppvarmet drivhus over sommeren nå, og dermed blir det litt kaldt for de aller fleste sortene. Jeg går for paprika som kommer fra litt høyere strøk, så kuldetålende som mulig.
Mange sier at de har fått kjempefine paprikaplanter fra butikkpaprika. Det kan jeg ikke protestere mot. Selv vil jeg helst vite hva slags sort jeg dyrke og hva den skal tåle og ikke. Videre er produksjonssortene i gartneriene gjerne F1 hybrider. Frøene som kommer fra kryssninger mellom disse kan ha mange slags egenskaper.
Men dette er en smakssak.
Min yndlingssort er King of the North, men jeg prøver gjerne ut andre.
Sykdommer og skadedyr.
Paprika er utsatt for spinnmidd, trips og bladlus av ulike slag. Det beste rådet jeg kan gi i forhold til de to førstnevnte er karantene. Ikke ta planter inn til deg i det hele tatt. Planter fra produksjonsgartnerier har ofte skadedyr. I et lite hobbyveksthus får disse gode forhold. Planter man får av bekjente kan ha skadedyr selv om eieren tror de er rene. Om du får noe, så sett det i karantene i en annen del av huset, og ikke gå direkte fra disse til dine hjemmelagde planter. Om du først får det i hus, så har du det omtrent for godt om du ikke er supernøye på desinfisering.
Bladlus er det vanskelig å forhindre. Man må være litt i forkant og behandle tidlig enten med hjemmelagde preparater eller kjøpte. Skal skrive litt om ulike økologiske remidier senere.
Sykdommer som helst angriper paprika hos oss er soppsykdom som får gode forhold om rottemperaturen er for lav.
Andre sykdommer kan også ramme paprika. Jeg vil gjerne få tilbakemeldigner på hva som kan ha rammet hos dere.
Ellers er næringsmangel, lav temperatur og feil luftfuktighet blandt de tingene som plager plantene. Det kan gi utslag i krøllete blader, flekkete blader, føle og lyse blader, blandt annet.
Forventning til avling.
Det avhenger fullstendig av når man sår og hvor flink man er til å drive fram plantene. Hvilke sorter man velger og forholdene i drivhuset.
10-20 frukter pr plante er ganske vanlig. Man kan få mer om man har litt mer varme i drivhuset, vil jeg tro. Men jeg pleier ikke å få veldig store paprika, jeg lar alt for mange frukter komme samtidig. De har en hendigere størrelse i matlaging.
Oppbevaring og bruk:
Jeg bruker det vi trenger så lenge det kommer paprika i drivhuset, for det er mye godt man kan lage av disse fine fruktene. Når det er stor avling går gjerne en del i brødposer i fryseren til vinterbruk. Sammen med chilli, i separate poser så klart. Fruktene kan ellers brukes i pastasaus, pickles og annet.
Takk for flott info. Jeg har aldri fått skikkelig dreis på paprikaen min, men ser at jeg nok har sådd altfor sent (januar)
SvarSlettTar meg den frihet å legge dette ut på facebooksiden min Kristins Hage&Drivhus https://www.facebook.com/pages/Kristins-HageDrivhus/454884857930227?ref=hl
New Dawn
Så hyggelig!
SlettLykke til med paprika, og husk at vekstlyset ikke må være for høyt opp i forhold til plantene.
Takk for link Gunn :-) jeg har vekstlyset hengende i kjetting som jeg hever etterhvert som plantene vokser. Bruker 30 cm avstand, er det passende? Jeg satser også på aubergine i år (siden du tipser) Når sår du den?
Slett30 cm høres greit ut. Jeg har tenkt å så noen auberginer rundt 1. desember, for å prøve. Det er skandaløst tidlig for hobbyproduksjon, men det er som om plantene aldri har skikkelig tid til å utvikle seg før høsten gjør kort prosess. Jeg skrev et innlegg om aubergin. Du får kanskje noen tips der.
SlettSå i november er bare tull. Jeg sår paprika i mitten av januar, det har jeg gjort i 15 år, Setter de i drivhus med varme i slutten av mars, I juni kan jeg høste paprika.
SlettKan man bli for omstendelig noen ganger? Sist år,så plantet jeg Chili (medbrakt fra El-Salvador) og paprika for første gang. Jeg var jo veldig mye senere enn dere beskriver,men i september hadde jeg masse frukter. De ble satt ut på verandaen i mai. Ingen kunnskap,men fruktene kom for det. Men jeg kjenner igjen det du skriver om bladlus. Jeg brukte grønnsåpeblanding til å spraye plantene med. Om det er best vet jeg ikke, men så ut til å fungere.
SlettHvor har du kjøp frø av King of the North? Eller selger du frø av denne?
SvarSlettNew Dawn
Jeg kjøper de og mange andre fine frø her: http://www.seedsofdistinction.co.uk
SlettHar tatt litt frø av egne frukter i år, men jeg er ikke sikker på hvor bra den "holder seg", så kjøp heller på nett. De har masse annet fint også. Vil du prøve aubergin, så anbefaler jeg 'Ophelia'. Bare husk at det er tollgrense på 200,-
Jeg har spinnmidd i stua :-(
SvarSlettOg stuevinduet er den beste plassen for paprika og chili. Hva gjør jeg for å bli kvitt midden??
Hilsen Anne
Spinnmidden er jo avhengig av planter for å leve, så om du har mulighet til å flytta alle stueblomstene et annet sted, behandle de mot spinnmidd, vaske ut av vinduskarmer og la det være tomt en uke eller to, da bør du være kvitt de inne. Det viktigste da er å behandle plantene som har spinnmidd slik at de er reine før de får komme inn på stua igjen. Enten bruker du økologiske preparater, ellers kan du bruke Desis. Den tar knekken på det meste. Spinnmidd liker å ha det tørt. Derfor kan det være nyttig at plantene i karantene står et sted der du kan dusje de ofte og ha høy luftfuktighet. Jeg har lite "blomster" inne, og alt går ut om sommeren. Dermed er stua rein på høsten. Men for de som setter pris på potteplanter også, ikke bare grønnsaker i oppal er det kanskje ikke helt ideelt ;-)
SvarSlettTakk for tips! Jeg skal prøve det :-)
SlettLykke til. De er ikke enkle å bli kvitt når de først har etablert seg.
SlettHm. Jeg prøvde å google Desis, men fant ikke noe. Hva er det?
SlettHei igjen :-)
SvarSlettJeg bruker Biobact som gjødsel til tomat, agurk, chilli og paprika, og det funker bra. Det står at den er godkjent til økologisk dyrking. Har du noe kjennskap til denne?
http://www.clasohlson.com/no/Nelson-Biobact-vekstn%C3%A6ring/Pr314919000
Nei, men jeg har ambisjon om å lese meget grundig på en del pakkningsvedlegg framover. Jeg stoler aldri helt på påstander om hvor "snilt" ting er. Samtidig, kunstgjødsel brukt _med måte_ er effektivt, og jeg ser ikke på maten som fullstendig ødelagt om man tilfører litt i tillegg til andre typer gjødsel. Jeg er nok litt mer "integrert" dyrker enn fullblods økoligisk for øyeblikket.
SvarSlettHei! Jeg har et paprikaproblem, som jeg håper du kanskje har svaret på! Har du sett noe slik som bildet viser før? http://1.bp.blogspot.com/-c3hN5aA4hJ0/T4SinQ9Sg_I/AAAAAAAAAWI/DRXxsbRrwW4/s1600/DSC_0142.JPG Dette er ikke mine bilder, men noen andre på internett har visstnok samme problem som meg. Nøyaktig samme! Min plante er ca et år gammel, og har tidligere stått i en vinduskarm med mye sol (når den skinner). Nå har jeg satt den ut i et lite minidrivhus på balkongen. Det ser ut som den trives sett bort ifra knudrene, prikkene og de gulaktige flekkene på bladene, for den får blomster og er ellers fin. Håper virkelig du eller noen andre som ser dette vet noe! Hilsen Kristina, Bergen.
SvarSlettHei, Kråke. Jeg svarer nå mest for å be om unskyldingn for at jeg har vært helt fraværende. Jeg har en "sivil" jobb som drar veldig mye tid og energi på vårparten. Håper du fant ut av det med plantene. Om du fortsatt har problemer, så ta et godt forstørrelsesglass og se under bladet. Krabber det, så har du et problem. Ser du tegn til bittesmå "edderkoppspinn" på plantene?
SlettHei. Takk for informativt innlegg. Jeg har en paprikaplante i en 12 liters potte som er stor og kraftig. Som du anbefaler har jeg latt første toppdeling gå sin gang og så blindet de svakeste toppene ved neste toppdeling. Skal jeg fortsette å blinde den svakeste på hver toppdeling heretter, eller var det bare den ene gangen? Knep også den første blomsterknoppen og har nå 4 blomster. Usikker på hvor mange frukter planta klarer å få til på en gang, men har lite lyst til å knipe mer en nødvendig :) Hva pleier du å gjøre?
SvarSlettHeisan! Beklager sent svar, men det er helt rett å blinde de svakeste slik at du får to stammer oppover. Jeg lar det komme noen ekstra blomster innimellom, jeg liker bedre å få mange små en noen store frukter. De er mer anvennelige som porsjon i mat. Jeg fryser alltid overskuddet helt.
SlettHei!
SvarSlettJeg har samme problem som "Kråke" på den ene paprikaplanten min.
Lurer også på hvor frukten begynner å vokse? Mine blomster visner og detter av - med stilk - og det får jeg ikke helt til å stemme. For min logikk tilsier at frukten vil vokse ut fra samme knopp som blomsten, etter at selve blomsten har visnet og ramlet av. Hva kan jeg - hvis dette stemmer - gjøre for at blomstene ikke skal visne og bli til ingenting?
Takk for svar! :)
Hei, Signe. Har jobbet meg ihjel på andre fronter i vår, og neglisjert den stakkars blobben min. Beklager så mye. Det høres rart ut at fruktene dine ramler av. Det betyr at planten ikke tror at den greier å bære fram frukt. Jeg syntes det så ut som om bildet til Kråke viste utøy under bladet, men man må se på det i forstørrelsesglass for å være sikker. Kan du sjekke dine?
SlettHvis planta er svekket av utøy så kan det gjøre at fruktene ramler av.
Ellers lurer jeg på hvordan vokseforholdene er hos deg. Har du de i stua, ute, i drivhus?
Tror paprikaplantene mine tiltrekker seg bananfluer.. Har du noe tips? Har hatt de stående inne helt siden de ble sådd.
SvarSlettHei. Vi har noen røde paprika planter og lurer på hvorfor di er blitt svarte men du er fortsatt harde
SvarSlettPaprikaplanten min klarte seg ganske fint i litt over ett år. Produserte mange blomster og paprikaer. Men nå blir bladene tørre og får visne flekker. Den gror nye fine blader, men så fort de kommer opp i størrelse skjer det samme med disse. Jeg har lyst til å redde den. Ga den en større potte, gjødsla den. Det kan se ut som om det er mugg i bunnen av potta. Og kanskje den opplever for store temperatursvingninger i vinduet?
SvarSlettJeg sådde paprika og chili 21. Januar. De vokser fint, men nå har det kommet lysegrønne bittesmå kuler på blad på noen av småplantene. Luer på hva det er. Har plukka vekk de verste blada og satt dem litt unna resten og prøvd å knuse knuppene på de med bare litt. Hva er dette, og hva skal jeg gjøre? Er det noe sted å laste opp bilde?
SvarSlettJeg er veldig glad for å dele dette fantastiske vitnesbyrdet, jeg ble såret og knust i hjertet da mannen min forlot meg med barnet vårt, jeg var forvirret og visste ikke hva jeg skulle gjøre, jeg elsket ham så høyt, jeg prøvde alt jeg kunne bringe ham tilbake, men all min innsats var forgjeves, på en trofast dag forklarte jeg problemet mitt til vennen min, og hun fortalte meg om en stor kjærlighetsformular kalt DR WALE som også gjorde henne gravid da hun lette etter et barn, etter hun fortalte meg at jeg også gikk på nettet for å se alle de gode nyhetene om DR WALE, jeg kontaktet DR WALE gjennom kontaktinformasjonen min venn ga meg, etter noen timer svarte tryllekunstneren meg og ba meg bli og ga meg noen instruksjoner på hva jeg skulle gjøre, og jeg gjorde akkurat som jeg ble fortalt, til min største overraskelse, min mann som ikke har ringt meg på tre år, ringte meg og begynte å be om unnskyldning for alle feilene han gjorde mot meg og tryglet meg om at han ville komme hjem med meg og barna, nå elsket han meg mer enn noen gang før, mine respektable seere brødre a nd søstre hvis du går gjennom noen form for problem kontakt DR WALE jeg gir deg 100% garanti for at han vil løse problemene dine. kontakt ham VIA WhatsApp/Viber: +2347054019402 ELLER E-post: drwalespellhome@gmail.com
SvarSlett