En del vekster er man nødt til å forkultuvere for å rekke å få resultater. Tomater og agurk er blandt dem. Om man direktesår de, så vil fruktene oftest ikke rekke å modne her hos oss. Andre er såpass små som frø og spire at det er vanskelig å passe de om man sår direkte i bedet.
Nå er vi inne i høysesongen for forkultivering, og jeg tenkte å synse litt om hva og hvordan.
Hva trenger du? Jord, lys, passe temperatur, plass, noe å så i.
Jorda kan være enten såjord, som er det tryggeste, eller plantejord. Plantejord inneholder mye torv, og man må være forsiktig så den ikke blir alt for vår når man gjør den klar. Plantejord som har ligget lenge i sekker kan være problematisk, den er alt for tørr. Om man tilsetter vann, så blir den fort alt for våt. Frø har ikke godt av veldig våt jord, da mugger de lett. Såjord kan være tryggere å starte med, men den er næringsfattig og du må da begynne å tilsette næring tidligere etter at det spirer. (Dvs. etter at planta har fått kimblader og har et bladpar på gang, veldig tynn næringsoppløsning)
Lys er kritisk. Lys i passe mengde avgjør om du får en lubben og struttende plante, eller noe langt som bare strekker seg. Nå begynner sola å stå høyere, så et sørvendt vindu kan gi nok lys. Best er det å ha litt ekstralys, rigge opp et plantelys som gir spirene en god start i livet.
Temperatur avhenger av hva man sår. Enkelte planter, som paprika og chili, elsker høg temperatur. 20-24 grader er fine saker for dem. Andre spirer best på 16-18 grader. Dette må man lese seg opp på før man starter. Om man har plantene i stua, så er det kanskje ikke så mye man kan gjøre for å regulere temperaturen for å tilpasse seg det man sår, andre hensyn veier også tungt. Om man har flere ulike sorter som egentlig skal ha ulik temperatur, så får man forsøke å legge seg på et middels nivå.
Plass til å så er en ting, men hva med å prikle? Om man er ivrig, så blir det fort noen potter med frø. Og om man er litt generøs, så kan det fort bli nokså mange frø i en pakke. Og så vokser jo småplantene! Hva da? Jo, da må man prikle, få de over i egne potter, så de får plass til å utvikle seg. Og da snakker vi om at ting kan bli plasskrevende!
Når du prikler, så velg ut de største og beste spirene. Ikke føl deg tvunget til å potte opp alt selv om du har sådd det. Det er enda værre å kaste potter med store planter enn småspirer. Du kan evenutelt bytte med andre som sår selv, kanskje de har en "prikledott" med noe du har lyst på, og bytter mot ditt overskudd?
Og så er vi inne på det siste oppramsingspunktet mitt. Noe å så i. Nette flommer over av kreative potter av ymse slag. Jeg har sett folk så i doruller, eggeskall, eggekartonger, melkekartonger, kjøttdeigformer, potter av avispapir, og en hel del mer. Hva er det som gjør at noe er godt egnet til å så i, og annet er mindre egnet?
Mine krav til en god såpotte er at den skal være drenert, lett å reingjøre, ikke være av materiale som fremmer mugg og annet svineri, stabil i formen selv i våt tilstand, tåle håndtering, og ikke koste det hvite ut av øye. Jeg er for gjenbruk, om man er fornuftig, og bruker gjerne såpottene mine i flere sesonger. Men jeg sår ikke i ting laget av trefiber (doruller, eggekartonger og avispapirpotter), for det har lett for å mugge. Jeg er skeptisk til melkekartonger. Det kan fort bli veldig tett, og om man ikke har rengjort absolutt alt, så kan melkerester gi mugg en kick-start. Kjøttdeigformer har hel bunn. Om man lager hull (og vasker de godt) så kan det fungere. Eggeskall med spirer i har jeg sett på et bilde. Her tror jeg drenering er vanskelig (de sto i en eggekartong), det er lite jord rundt hver spire, utsatt for uttørking eller drukning, og litt vanskelig å plante ut.
Når jeg har en del frø, mer enn det som går i en liten firkantpotte, så sår jeg i jordbærkurver. Det kan man kjøpe på en del gartnerier, koster veldig lite, og kan brukes flere sesonger. De har en god struktur, passe mye hull under, og man kan fylle et typisk såbrett (sånt svart stort) med akkurat 8 stykker. Genialt! Jeg er så heldig at her på Jessheim har vi et suverent hagesenter, Sven Myrvold As Planteskole og Hagesenter og der får man såutstyr av god kvalitet relativt billig. Priser langt under det Plantasjen har.
Man kan også så direkte i såbrettene. Da er det en fordel om man har den typen med dreneringshull i bunnen, hvis ikke må man være ytters forsiktig med vanningen. Men det er mest aktuelt om man skal så veldig store mengder av hvert slag.
Man bør bestrebe seg på å spre frøene så godt som mulig. Det gir bedre småplanter. Etter at frøene er i såpotta kan man dekke med et lett lag tørr torv, vermakulit eller annet materiale. Kan også være en fordel å dekke med klar plast om det er fare for at det tørker ut.
Enkelte frø er følsomme for tørr luft, det kan føre til at frøet ikke løsner fra kimbladene. Om man ikke får bløtet opp frøet og pirket det av vil planten i verste fall bli ødelagt.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar