mandag 28. oktober 2013

Aubergin - dekorativ, sunn og god

Mye brukt i  matlaging, særlig om man forsøker seg på det Sør-Europeiske kjøkken, og svært dekorativ i drivhuset, stuevinduet eller i en lun krok på balkongen om man bor bra til. 

Aubergin har rykte på seg for å være vanskelig å få til. Jeg er til dels enig. Den er litt sær, og vil ha ting på sin måte. Men hvem har det ikke sånn innimellom? 


Jeg har dyrket aubergin både proffesjonelt i et stort, oppvarmet drivhus med automatisk temperaturregulering, gjødsling og vanning, og mitt eget lille hobbydrivhus hvor jeg kun har varme tidlig vår, gjødsler for hånd og vanner når jeg husker det. Selvsagt går det lettere når forholdene ligger mer til rette og ting går automatisk. Men det er absolutt mulig å få fin aubergin under mer primitive forhold.

Om man vil gjøre et forsøk, så lønner det seg å lese seg litt opp om de ulike sortene før man starter. De har ulik tolleranse mot kulde, og bruker ulikt antall dager på å produsere fram en frukt. Jeg pleier å kjøpe frø til aubergin inne på denne siden: http://www.seedsofdistinction.co.uk/vegetables/aubergine

Om man går inn på de ulike sortene, så står en del om de ulike egenskapene. Her oppe i nord så lønner det seg å gå for sorter som beskrives som raske og kuldetollerante. Det gjelder forøvrig mange ulike planter. Personlig har jeg hatt best resultat med 'Ophelia', som er en F1 hybrid. F1 vil si at den er krysset fram av to ulike sorter, som begge har en stabil genetisk kode med få variasjoner. Når man krysser to slike sorter oppnår man det man kaller en heterosiseffekt. Det vil si at avkommet er bedre enn snittet av foreldrene. Derfor er F1 mye brukt i produksjonssorter. Frøene er imidlertid dyrere, og man kan ikke dyrke egne frø av frukten da de vil krysse seg på en uforutsett måte og man ikke lenger kan forutse resultatet eller ha en "gevinst" på det. Jeg har ikke funnet noen god aubergin hittil som ikke er F1, men leter stadig videre. Det har kommet en del sorter fra Øst-Europa på markedet nå som ser svært lovende ut.

Ophelia er en hybrid som lager små frukter, men det kommer en mengde av dem. Den får dermed også mye blomster, som gjør den veldig dekorativ. Grågrønne blader og lilla blomster, pynter bra opp der den står. Den kan konkurere med mange prydplanter som selges i gartnerier og hagesentere, og som en bonus leverer den frukter.

Om du vil ha store frukter, så kan du teste ut en av de andre sortene som beskrives på nettet. Bare husk at for å kompansere for vår korte sommer så lønner det seg å så tidlig, under lys. Har du bra vesktlys, og bra med plass kan du så så tidlig som nå før jul. Fra ca 1. mars er det såpass med sol i Sør-Norge at plantene greier seg i et sørvendt vindu uten ekstra lys.

For å lykkes med Aubergin så er størrelsen på potta man har plantene i veldig viktig. Vi har jo ikke automatisk vanning og gjødsling inne, jorda i potta må fungere som en buffer for begge deler. Derfor må plantene pottes opp regelmessig etter hvert som de vokser. Til sist bør hver plante ha en potte på minst 10 liter, gjerne større. Så regn ut hvor mye du har plass til før du går bananas med frøpakkene.

Jeg sår hvert frø i en egen liten potte. Det gjør jeg fordi jeg vet av erfaring at jeg har vondt for ǻ knipe av og drepe den "svakeste" spiren om jeg setter to i hver potte, frøet er dyrt, og på denne tiden av året så har jeg fortsatt bra med plass under vekstlyset. Om man kan unngå å forstyrre røttene med en prikleprosess, så er det en fordel. Frøet må ha det godt og varmt for å spire, viktig å passe på at det ikke tørker inn. Samtidig vil vi unngå akvariumslignende tilstander. Legg gjerne klar plast over pottene, da holder fuktigheten seg bedre.

Etter hvert som det spirer, så pass på at de står fint i forhold til lyset. Jeg gir kun vann i starten, det er en del næring i jorden man sår i, og det er viktig å ikke gi små, sarte planter for sterke gjødselblandinger.

Etter hvert som de begynner å vokse, så får de ca 1/4 dose gjødselvann, dvs jeg blander vanlig gjødselvann, 1 ts superba + 1/2 ts kalksalpeter mot 4 liter vann. Vanner det jeg har av store planter, og sper det kraftig ut med mer vann før småplantene får. Som jeg nevnte da jeg skrev om paprika, så har jeg bestemt meg for å finne et godt økologisk alternativ til denne gjødslingen, men den må være stuevennlig. Fram til jeg har en "stuevennlig" økologisk gjødsel bruker jeg kunstgjødsel i oppal.

Så: ut i hagesenteret snarest, og se hva som finnes der ute!

For meg, som er i en mental prosess ved å legge over til mest mulig økologisk, er det en del nytt å sette seg inn i. Jeg har jobbet med storproduksjon i mange år, og det var aldri spørsmål om å bruke annet enn kunstgjødsel. Derfor vil jeg gi meg selv litt tid på dette. Første bud er at bruk av giftstoff skal opphøre. Har knapt brukt det fra før av, så det er ikke noe stort offer. Deretter skal mest mulig gjødsel være økologisk, så lenge det ikke går ut over livskvaliteten vår. Jeg har nemlig småplantene i stua om vinteren, det begrenser meg litt.

Uansett, etter hvert som auberginplantene vokser skal konsentrasjonen av gjødel økes, til de er oppe i "vanlig" mengde ved ca 10-15 cm størrelse. Planter som gir store frukter skal tyvrenses (dvs. man fjerner skuddene som kommer i bladhjørnet, slik at man får en stamme) mens jeg pleier å la dvergsortene komme med flere stammer, de ser dermed litt mer ut som busker. Stammene må støttes opp så man unngår at plantene knekker eller velter. Særlig viktig når de begynner å utvikle frukter. Man støtter de enten med en pinne eller snor festet nederst rundt stammen i en vid løkke, så snor man snoren i spiral oppover stammen.

Generelt kan man si at mye av stellet på aubergin minner om paprika. Sørg for at planten ikke tørker ut, fjern stygge blader nederst på store planter. Plukk fruktenen når de er modne. Vær obs på at de har pigger! Aubergin er varmekrevende, og her hos meg på H4-5 er jeg avhengig av å ha de enten i stuevinduet eller drivhus. De foretrekker litt høyere luftfuktighet enn det jeg vanligvis har i stua, derfor pleier de å gå ut i drivhuset så snart jeg har en forsvarlig temperatur der.

Husk å gjødsle gjennom sesongen! Og nyt det å kunne høste inn sydlandske frukter i egen hage!

6 kommentarer:

  1. Tusen takk for nyttig info. Nå har jeg bestilt 'Ophelia' og lurer på om det er en sort som må tyves?
    Det er alltid moro å prøve noe nytt i drivhuset. I år hadde jeg paprika, chilli, tomat og agurk i drivhuset, men jeg skal alltids klare å presse inn en aubergine eller to også :-)

    SvarSlett
  2. Ophelia lot jeg vokse fritt. Den pleide å få fasong som en liten busk. Om du sår veldig tidlig så kan det kanskje lønne seg å la den få 4-5 greiner som man støtter opp, og knipe tilbake øvrige skudd. Setter den for mye skudd, så blir det mindre fokus på å lage frukter. Samtidig tåler den mer enn en som har store frukter.

    SvarSlett
  3. Dette var veldig nyttig lesing. Jeg har hatt auberginer bare en gang tidligere, og de ble bare fulle av stener og ikke noe gode. Jeg forsøker igjen i år, og har nå 12 små tette planter so mser ut til å bli fine.

    SvarSlett
  4. Det er antagelig Ophelia jeg har hatt
    I sommer. Først prøvde jeg å la den stå på terassen. Ganske lunt. Pakket den inn om natta til å begynne med. Men den likte seg ikke. Hang med bladene, fikk lus. Til slutt gadd jeg ikke mer. Satte den opp i en skråning i hagen. Lunt sted. Og den likte seg så godt!! Struttet og produserte 5 flotte frukter. Nå, i slutten av september, konmer det fremdeles nye skudd. Er den ettårig? Er det mulig å få den til å overvintre i et kjølig, lyst rom?

    SvarSlett
  5. Hei.
    Kan aubergine overvintre? I så fall hvordan?

    SvarSlett
    Svar
    1. Heisan. De kan det nok, men de får jo frukter oppetter stammen, så hvis du har en av de lange, store typene, så blir det veldig upraktisk. De har jo også lett for å få noe utøy, og da overvintrer problemene sammen med planta.

      Slett