tirsdag 29. oktober 2013

Landet som flyter av vin og ost!


 En mann som virkelig går inn for å dyrke tingene selv er Hans J. Rosenfeld. I Ås i Akershus har han i en årrekke krysset fram egne sorter av jordbær, tomater og alt han ellers har fått fingrene i. Men bakgrunn som doktor fra Landbrukshøgskolen, som vi har en tendens til å kalle det ennå, så stiller han et hestehode foran mange andre hobbybønder og planteforedlere. Her har yrke og interesse gått hånd i hånd gjennom livet.For en del år tilbake begynte han med vindruer som fikk flytte inn i veksthus tidligere brukt for salatproduksjon, og like selvsagt som han begynte med druer, like selvsagt ble det krysset fram egne sorter.

Druedyrking hos oss har jo visse utfordringer. Klimaet er ikke det beste, sommeren er kort, og de sortene som greier seg på friland er ikke optimale for vin. Men Hans tok utfordringen, og etter mye uttesting så har han nå plantet den hjemmelagde sorten 'Frøya' i drivhuset, og venter å kunne produsere en del på den neste år. Den har gode egenskaper fra ulike rettninger, og skal også kunne gå bra på friland.

Utfordringene for en vinbonde i Norge er store. Alkoholpolitikken er en ting. Mattilsynet har også sine krav om man noen gang skal håpe på å kunne selge over disk. Skadedyr har vi heldigvis lite av her, takket være samme ugjestmilde klima.

Og mens Hans steller druer og lager vin driver fruen oe den ene datteren mikromeieriet "Den Blinde Ku". Den andre av husets døtre har satt opp en stall og driver med hest samt leier ut plasser. Det skaffer bra med hestegjødsel til diverse planteprosjekter. Og hva gjør Hans når han ikke steller med planter og legger vin? Han bygger på diverse husprosjekter på gården, snekrer sitt eget vikingskip, og har skrevet en krim med røtter i Norsk vikingtid. Arbeidsledig blir han nok aldri, tusenkunstneren fra Ås.

Når høstmørket senker seg så kan Hans og fruen sitte i den enorme stjerneformede vinterhagen som de drømmer om å flytte inn i, spise egenprodusert ost mens de nyter husets vin. Livet kan vel ikke bli stort bedre enn det.

Her er forresten en link til boken hans, om du er interessert.
Merovingernes skatt

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar