torsdag 26. mars 2020

Hva kan vi bidra med?


Personlig har jeg lite sans for krisemaksimering og avisenes endeløse jakt på "klikk" ved å publisere den ene mer desperate overskriften enn den andre. Vi er imidlertid oppe i en veldig alvorlig situasjon for oss alle, både på enkeltperson-nivå, små og større firmaer, landet og verden. Så hva kan vi gjøre for å bidra med vårt framover? Jeg har gjort meg noen tanker.

Vær nøysom! Ikke kast mat om det kan unngås! Ikke lag mer enn du må, frys rester, bruk nesa, ikke "best-før" dato.

Kjøp norskproduserte varer, minst mulig import. Det vil støtte norsk landbruk, og de kan vi ha god nytte av framover! Kjøp norske grønnsaker, lagringsgrønnsaker, og helst kjøtt som produseres på utmarksressurser med et minimum av kraftfor. Det vil si sau! Det er utrolig mye god mat man kan lage av sau og lam! Jeg skal bestikke dere med oppskrift på Islandsk kjøttsuppe nederst i denne posten!

Se hva du kan dyrke selv! Fra krydderurter og salat i vinduskarmen til poteter i hagen! Det er veldig mye som ikke tar stor plass og kan snikes med i blomsterkrukker og andre steder. Sukkererter, reddiker, ruccola, beter, og masse mer. Få råd og tips inne på Facebook-gruppa "Grønnsaksdyrking i Norge"! Alt du dyrker selv vil minke behovet for å kjøpe inn ting. Hvis du har mulighet til noen hagehøner er det selvsagt glimrende både for "selvberging" og for et næringskretsløp i hagen. Hønene spiser ting vi ikke gjør. leverer egg, og gjødsel til hagen. (Selvsagt trenger de også for, og man skal aldri skaffe seg høner om man ikke vet hva man gjør!)

Ta vare på hverandre der ute! Vi trenger hverandre nå, og vi trenger hverandre når støvet legger seg! Ingen vet hvordan de varige virkningene vil være på samfunnet vårt, og hvor mange som kommer til å miste det de eier og har på veien dit! Men ikke la desperasjonen styre hverdagen!


Islandsk kjøttsuppe:
Kjøtt av sau eller lam, et par biter pr person minst.
Byggryn - kanskje en kopp til en stor kjele. En fordel å la den bløte seg over natta.

Settes i kjele, fyll i vann til godt over kjøttet og kok. Skummes. Ha så i et par terninger grønnsaksbuljong. Litt kvernet pepper.

Etter ca 20 minutters koking tilsettes grønnsaker.
Kålrot i halve skiver.
Gulrøtter, deles i 2-3 biter.
Poteter. Skrelles ved behov. Deles i to om de er store.

Beregn noen biter av hver pr person.

Sellerirot skrelles og skjæres i terninger. Tilsettes.
Mot slutten av total koketid, minst en time, er nok nærmere halvannen, så har man i finskåret purre og en halv kopp havregryn.
Smak til med salt.

Man spiser dette fra suppetallerken, men hver person har også en asjett der man deler opp grønnsaker, renser og deler kjøtt og så videre, før dette går tilbake i suppetallerkener. Jeg pleier å krydre med "Season all" fra Santa Maria.

Dette er klassisk islandsk høst og vintermat, og veldig godt! Særlig dagen etter!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar