onsdag 18. mars 2020

En tid for ettertanke

Vi her i Norge er normalt bortskjemt med at alt vi kunne tenke oss å kjøpe finnes en liten biltur unna, i nærmeste butikk eller kjøpesenter. Vi tar friheten vår og varetilgjengeligheten for gitt. Vi har et samfunn som er bassert på import. Vi produserer veldig lite produkter selv og alt for lite mat. 

Men så skjer den spådde uventede katastrofen, og hva da? Hva gjør vi når sykehusene våre brått ikke får importere nødvendig utstyr? Hva gjør vi når sesongarbeidere lenger sør i Europa ikke får krysse grensene for å høste asparges, som det første av veldig mange sesongbetonte landbruksprodukter? Hvor stor konsekvens vil det få for oss at mange blir syke, grensene er stengte, vareflyten lider og vil slite med økonomien, både firmaer og private.

For en del år siden var det en kornberedskap i Norge. Det skulle finnes korn på lager for en gitt periode. Det ble så vidt jeg vet avskaffet, beredskapen gikk over til å være det som var "i systemet".

Dyrk det selv, har jeg sagt noen år nå. Ta ansvar for litt mer av matforbruket ditt! Se hva du kan få til på den plassen du har tilgjengelig. Selv i en vinduskarm kan man få til en hel del! Spis norsk lagringsgrønnsaker! Kjøp norsk kjøtt. Velg innenlandsk produksjon der du kan! Slå ring om norsk landbruk, hagebruk og produksjon!

Dyrk det du spiser, og spis det du dyrker! Alt som vi kan bidra med av hjemmeproduksjon vil avlette behovet for import! Ampeltomater på verandaen, salat i vinduskarmen! Det er mye vi kan produsere billig og enkelt, og som vil gi oss sunn, frisk og kortreist mat. Lær deg å konservere en eventuell overproduksjon så du har den vinterstid. Lær ungene dine hvor maten kommer fra!

Like viktig er at vi tar langvarig lærdom av dette. La oss aldri mer bli så sårbare! La oss få på beina norsk produksjon av medisinsk materiale og medikamenter! La oss støtte opp rundt landbruket vårt! Hold landet levende med å bruke de lokale varene! Spis kjøtt som er basert på utmarksressurser og ikke importert kraftfor! Tilrettelegg for norsk drivhusindustri!

Utover det vil jeg si: Pass på dere selv! Håper alle kommer seg så greit som mulig gjennom dette.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar