mandag 16. desember 2019

Verden er full av paradokser!

Samtidig som vi diskuterer miljø og klima, og alle forteller hverandre at forbruket må reduseres og pol-isen smelter, isbjørnene dør og vi har skogbranner, tørkekatastrofer, stormer og uvær, og verden går til helsike i en håndkurv, så har vi tidenes kjøpefest i desember og alle går mann av huse for å få opp forbruket! 


Hva er vi og hva er dem?

Alle må gjøre en innsats, så lenge det ikke går ut over "meg", ut over at "mine unger ikke har noe å skryte av etter jul", ut over den fotoshoppa virkeligheten som enkelte har behov for å gjemme seg bak på sosial media. 

Jeg blir kvalm av «klimaguruer» som er villige til å fortelle andre hvordan planeten skal reddes, men har null vilje selv til å oppgi egen luksus, komfor og vanvittige forbruk! 

Jeg har noen oppfordringer til dere. Dere som ikke svømmer i penger, som ikke har den sterkeste trangen til å leve livet gjennom sosial media. Dere som har innsett at ingen egentlig bryr seg utenom de nærmeste, og det er de vi uansett vil ha som en del av livet vårt. 

Gjør litt, men ofte. 
Et godt gammelt råd som også gjelder her. La livet ditt preges av de små valgene. Dropp å kjøpe grønnsaker og frukt med de største miljøbelastningene, så minker kanskje importen av sukkererter fra Kenya og avacado fra farmer i søramerika, ting vi greier oss godt uten!  Kjøp norsk frukt og grønnsaker når det finnes i butikken, så vil kanskje butikkene anstrenge seg for å ha det i sortimentet en litt større del av året. De norske eplene ser kanksje ikke like røde og skinnende ut for de er ikke voksbehandla. Jeg vil heller ha et dvaskere og sunnere eple! 

Eksaminer om det du vil kjøpe er et behov eller et ønske. 
Har du virkelig bruk for det? Trenger du dette plagget, disse penskoene? Gjør det nytten det du fra før av? Må det virkelig matche helt på farge? Hva hadde bestemor sagt om å bruke penger på dette? Gjenbruk er bra, det er fint å donere klær man ikke lenger trenger, men den virkelige effekten gjør man i forkant. Dra ned forbruket! Det vil minke importen, om mange nok gjør det. 

Når du kjøper, kjøp noe som varer! Og nå slår jeg ikke et slag for designere, jeg mener praktisk kvalitet. Som nylonstrømpebukser! Den mest idiotiske ting som noen gang er laget! I dag er teknologien kommet så langt at vi fint kunne fått holdbare nylonstrømpebukser som kunne vaskets igjen og igjen og igjen, og ikke gå så lett i stykker. Men det ville redusere forbruket av dem, og slik vil de ikke ha det! Hvis du må ha dette, så kjøpt tykke! De holder bedre! Og se om du kan erstatte de med en god leggings i bomull til visse plagg. Alt slikt «bruk og kast» bør man gå i seg selv på. Trenger vi det? Har vi alternativer? 

Dette med gaver er jo selve kroneksempelet på bruk og kast-samfunnet. Etter nyttår flommer det over på nettet med gaver som folk egentlig ikke ville ha. Ting de ikke hadde bruk for, som de fikk likevel, for alle må jo få gave. Gi nyttige, nærproduserte gaver. Gjerne slike som spises, forbrukes, eller har et personlig budskap. Spekepølser, ost, strikkasokker? Eller tid sammen!

En personlig vri er å gi produkter fra hus og hage. Hjemmelaget urtete fra hagen, en boks med frø fra yndlignsplantene, her setter fantasi og kapasitet grensene. 

Jeg ønsker alle får en fantastisk jul på sin måte, og at det man får og gir er ting som betyr noe, ikke ting som panikkjøpes i siste liten for å få det unnagjort. Jeg ønsker at folk får spise sin julemat, i så stor grad som mulig nærprodusert, og at vi kan få ned innholdet av sprøytemidler i maten vår med å styre unna import. Jeg ønsker at flere tar seg bryet med å dyrke litt selv, ha en «vinterhage» med litt salater og andre grønne ting i vinduskarmen som kan gi god mat og gode følelser nå når sola er på det laveste, mens den snart skal stige igjen. 

Jeg ønsker at vi får øye på det som virkelig betyr noe i livet vårt, og at vi greier å se det uten filter og redigerte bilder. At vi kan se og akseptere oss selv som vi er, elske oss som vi er, og godta oss som vi er, ikke leve livet etter andres mål og idealer! 


Håper alle har et fortreffelig midtvintersblot, kristimesse, eller hva de nå feirer! 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar