torsdag 16. oktober 2014

Høna og egget

Jeg har det siste året mast hull i hodet på den stakkars snille mannen min, og i sommer fikk jeg endelig samtykke for å starte med høner. Tirader om innhold i egg og kylling hadde ført fram.
Vi bygde et hønsehus og kjøpte 6 utrangerte burhøner fra Hvam videregående. De var 60 uker da de kom til oss, og hadde vel aldri sett åpen himme og grønt gress tidligere. 

 Hønene fikk jo litt av en overgang, men etter hvert så vendte de seg til det. Fjærdrakten ble bedre, og det kom en del egg. De ble fastere i fisken, og flinkere til å gå opp og ned stigen.

Samtidig, så hadde jeg fått tak i en rugemaskin (fra Amazone.co.uk) som tok hele 48 egg for en rimelig penge. Rugeegg ble skaffet, litt av en blanding egentlig, og maskinen startet. Husets yngste fulgte spent med, og lærte en hel del naturfag i praksis.

Vi var uheldige med strømbrudd da de skulle klekke, og endte opp med 17 kyllinger av diverse slag. De fikk flytte inn i drivhuset da de ble for store for kassen de bodde i, og snart måtte plantene mine ut av det samme drivhuset. I teorien kan de fint bo der i vinter, men jeg håper vi får den andre "hønsehytta" ferdig. Planen er at der hønene er nå skal vi ha kylling over sommeren, og hønene skal ha et litt større hus. Selvsagt med uteområde, lys og gode forhold.

Jeg ønsker flere ting ut av dette hønseprosjektet. Jeg ønsker meg sunne, gode egg. Jeg ønsker en ekstraproduksjon av dyr, som gir meg slaktefugl. (Må huske å ikke ta dverghøneegg neste gang!) Jeg vil bli kvitt avfall fra kjøkkenet og sette det inn i kretsløpet her hjemme. Jeg vil få hønsegjødsel til hagen for at plantene mine vokser bedre.

Det at jeg lar kyllingene bo i drivhuset i høst er faktisk ikke så dumt. De har varmelampe, og har et helt fint liv der. Det er god temperatur, jeg mener det vil gjøre at det blir mindre risiko for at insekter (lus, trips, spinnmidd) som eventuelt har albuet seg inn i drivhuset i løpet av denne sesongen vil dø ut nå i høst i steden for å gå i dvale.

 Nå er det et prøveprosjekt, for vi har noen spørsmål. Hvordan fungerer det å fore opp kylling selv? Greier vi å spise det vi forer fram? Er det god mat? Hvordan trives vi med hjemmelagde egg? Blir det bråk eller mye lukt. Noe har vi fått svar på.

Eggene er suverent gode. Mye bedre enn de fra butikken. Jeg skifter ikke frivillig tilbake. De gamle Hvam-hønene er ikke så produktive, men 2-4 egg om dagen kan jeg si meg fornøyd med. Vi vurderer å slakte de gamle så snart dverghønene begynner å produsere. Det burde bli nå i desember. Da blir de gamle til hønsefrikkase etc. Hanekyllingene skal slaktes, tror vi har 4-5 haner på 17 kyllinger, og det er faktisk mye mindre enn ventet. 3 dverg-kockin haner, en som er miks av dvergkockin og silke, og en som jeg misstenker for å være hane som er stor. Det viser seg nok.

Jeg har så langt veldig positive erfaringer med dette, og håper vinteren kommer til å gå fint.

4 kommentarer:

  1. Men eh... skal du kverke de sjøl? Jeg har faktisk ei hagehønsebok i hylla, men det er liksom et par områder jeg er veldig lite interessert i... Slakting er et av dem.

    SvarSlett
    Svar
    1. Tja. Mat er mat. Kverker du ikke fisken din sjøl?
      Jeg er ikke vegetarianer, og da må jeg tross alt se fakta i øynene og ikke outsourse drittjobbene ;)
      Og så blir det mye sunnere kjøtt, vet du.

      Slett
  2. Kjekt å lese om dine erfaringer med hønsehold i hagen. Jeg er i ferd med å skaffe meg høns selv, men tenkte faktisk på det som Miamaria skriver i kommentaren sin over her. Derfor heiv jeg meg på en kurs i hønsehold, som innbefattet slakting, og selv om det ikke akkurat var noen lystbetont beskjeftigelse, så kan jeg anbefale å gjøre det selv. Les mer på bloggen min, for den som er interessert: http://frahagekaostilhagekos.blogspot.no/2014/09/hner-i-hagen-og-slakting-av-hns.html

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk for det, Jeanette, men det var en av de tingene vi måtte gjennom på landbruksskolen i gamle dager. Vi fikk utdelt hver vår høne av læreren, og så pekte han på øksa og huggestabben uti hjørnet ;)
      Jeg gleder meg jo ikke til det, men det er en nødvendig side av dyrehold.

      Slett