søndag 31. august 2014

Bodø Andelslandbruk - En dag i åkern.

 Noe av det artigste jeg gjør er å besøke entusiaster som drar i gang dyrkingsprosjekter for folk flest. Å gjøre terskelen lavere for å produsere egen mat er fantastisk. 


Siden jeg hadde veien om Bodø, og min gamle venninnne fra Kongsberg har fått øynene opp for hagebruk, så tilbød jeg meg å holde et foredrag om de tingene jeg kan (gratis i anledning dagen) for å gjøre mitt til at entusiastene får litt faglig påfyll.


Bodø andelslandbruk får disponere 4 mål med åker, og drives både med ansatt gartner over sommeren og medlemmenes deltagelse.

Man får høstelister hver uke når det er noe å høste, noen har med seg litt kaffe, man tar et tak i luking eller andre prosjekter, og ungene løper rundt og har det gøy.

Her kommer det mennesker med bakgrunn fra landbruk eller hagebruk, sammen med noen som kan litt og andre som er helt på begynnerstadiet.

Ketil, bonden som eier gården, bidrar med råd og veiledning, og han fortalte meg at faren hans, som nå er godt voksen, blomstrer opp på grunn av alle menneskene som har begynt å komme. Senior kjører traktor og hjelper kollektivistene med deler av arbeidet.

Det er nesten merkelig hvor godt humør folk blir i, når de kommer sammen på denne måten og dyrker jorda. Det er en læringsprosess på mange nivåer, og flere av medlemmene har parceller i den økologiske hagen i Bodø eller planer om å få seg en etter hvert.

De som har vokst opp uten ha ha foreldre eller besteforeldre som har gitt opplæring i grønnsaksproduksjo, eller aldri har gått på noen landbruksskole eller gartnerskole, de blomstrer opp av å få jord på fingrene og kjenne på kontakten med naturen.

Jeg er imponert over arbeidet som legges ned i Bodø andelslandbruk, og håper mange flere følger i disse forsporene. Alle monner drar, og det vi kan dyrke selv trenger vi ikke å kjøpe!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar