søndag 31. august 2014

På besøk hos Ketil Støver, ved Bodø


Lørdag fikk jeg oppleve grønnsakshagen til Ketil Støver. En dyktig hagebruker like ved Bodø. Han har vokst opp med mye grønnsaksproduksjon, og produserte for torghandel i Bodø i mange år.


I dag jobber han som kommunegartner, men har stilt gården sin til disposisjon for Bodø Andelslandbruk. Han bidrar med gode råd og mye lokalkjennskap. I anledning et besøk hos Bodø andelslandbruk ble vi invitert med på en omvisning i hans egen grønnsaksavdeling der han dyrker for seg og storfamilien.

Ketil har satt seg inn i en del nye alternative dyrkingsteknikker. Han har nesten rein "skjellsand" i åkeren. Dvs. sand med skjell fra stranda. For å få opp humusinnholdet benytter han seg av trær som kvernes ned med løv, bark, kvist og det hele som jorddekke, sammen med gressklipp og husdyrgjødsel.

Et fantastisk mikroklima skapes av beplantning rundt åkeren. Ketil har bra produksjon på gresskar og squash på friland, og har til og med en "tre søstre" beplantning der han har mais, gresskar og klatrebønner.

Sylteagurker har han også utendørs, og gjør et hedelig forsøk på å få til tomater på friland.

Han legger vekt på å holde seg oppdatert på trender innen hagebruk, driver selv økologisk og tester ut ulike dyrkingsmedier. Det er mye liv i jorda hans. Meitemarken florerer, og fuglene blir nærmest en plage da de roter og sparker og leter etter mark.

Pac Choy og andre bladgrønnsaker gror godt i jorda. Størrelsesmessig står de ikke tilbake for ting som vokser lenger sør i landet, og smaken er upåklagelig.

Ketil har også en mengde ulike bærbusker, og har plantet frukttrær av de herdigste sortene.

Må innrømme at som "søring" er jeg mektig imponert. Det var mye frodigere og flottere enn jeg så for meg at man kunne ha det såpass langt nord.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar